
Co to jest silikon wolny od BPA?
David Garcia
Stosowany w produktach począwszy od butelek na wodę bez BPA po formy silikonowe i co więcej, ten wytrzymały i giętki materiał jest wytwarzany bez bisfenolu A, niebezpiecznej substancji chemicznej, która jest powszechna w tworzywach sztucznych. Zanurzmy się głęboko w silikonie i sprawdźmy, dlaczego jest o wiele lepszy od plastiku BPA, odpowiadając na kilka typowych pytań, takich jak „Co oznacza wolny od BPA?”
Silikon 101
Polimer nietoksyczny, silikon spożywczy jest w dużej mierze wykonany z krzemionki, znanej również jako dwutlenek krzemu (SiO2), naturalnie występujący związek składający się z krzemu (Si) i tlenu (O2). Dwutlenek krzemu można znaleźć niemal wszędzie na planecie — w wodzie, glebie, roślinach i zwierzętach. Jest w piasku kwarcowym na pięknych plażach, które kochamy, jest większością materiału w zwykłych skałach, a dwutlenek krzemu stanowi prawie 60% skorupy ziemskiej. Jest nawet w nas; tkanki ludzkiego ciała mają naturalnie występujący dwutlenek krzemu.
Dwutlenek krzemu w żywności
Wiemy, że dwutlenek krzemu jest bezpieczny dla produktów spożywczych, ponieważ jest już zawarty w wielu zdrowych produktach, które spożywamy. Brązowy ryż, owies, buraki i zielone warzywa liściaste (żeby wymienić tylko kilka produktów) zawierają naturalny dwutlenek krzemu. Ponadto jest on szeroko stosowany jako dodatek do żywności, popularny ze względu na swoje właściwości przeciwzbrylające, które są szczególnie przydatne przy produkcji suplementów diety; dwutlenek krzemu zapobiega sklejaniu się materiałów sproszkowanych. Jak zapewne przypuszczasz, dwutlenek krzemu jest uznawany za bezpieczny przez U.S. Agencja Żywności i Leków.
Czy silikon i silikon różnią się?
Tak, i nie tylko dlatego, że jedno ze słów ma „e” na końcu. Bez „e” słowo krzem odnosi się do podstawowego naturalnie występującego pierwiastka (Si). Jednak silikon to słowo, które odnosi się do szerokiego spektrum syntetycznych substancji zawierających krzem, który rzadko występuje sam w naturze. Krzem łatwo wiąże się z tlenem, więc częściej występuje jako dwutlenek krzemu, znany również jako krzemionka.
Czym jest BPA i dlaczego powinienem się tym martwić?
Możesz się zastanawiać — co oznacza BPA? BPA, skrót od Bisfenolu A, to chemikalium klasy przemysłowej, które jest stosowane w produkcji tworzyw sztucznych i różnych żywic od zarania boomu przemysłu tworzyw sztucznych w latach 50. XX wieku. Jedno z największych zagrożeń dla konsumentów tkwi w opakowaniach, a mianowicie BPA w plastikowych butelkach na wodę i różnorodne pojemniki na żywność, takie jak wyściółki metalowych puszek. Ten BPA może i przenika do żywności i napojów wewnątrz opakowania. A nauka w tej sprawie jest ustalona: BPA jest szkodliwy.
Jak źle? Badania BPA badania prowadzone od dziesięcioleci wykazały, że BPA jest powiązane z utratą ciąży i może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, powodując różne choroby łożyska, wpływając na gruczoły krokowe i mózgi nienarodzonych dzieci. Po urodzeniu problemy utrzymują się wraz z szeregiem problemów behawioralnych przypisywanych BPA. Należą do nich nadpobudliwość, depresja, agresja i wyższy niż normalnie poziom lęku. Badania sugerują również powiązania między BPA a chorobami układu krążenia, cukrzycą typu 2 i wysokim ciśnieniem krwi u dorosłych.
Nie wszystkie produkty bez BPA są sobie równe
Bez BPA oznacza, że jesteś bezpieczny, prawda? Nie tak szybko. Być może powinieneś uważać na plastiki bez BPA. Możesz natknąć się na produkt z tworzywa sztucznego w sklepie, który jest oznaczony jako wolny od BPA i założyć, że jest bezpieczny, ponieważ nie zawiera niebezpiecznej substancji chemicznej. Ale może nie.Zamienniki BPA stosowane przez producentów tworzyw sztucznych mogą być równie szkodliwe dla zdrowia ludzkiego.
Czym zastępuje się bisfenol A? Ponieważ dowody na niebezpieczeństwa związane z BPA stały się bardziej oczywiste w ciągu ostatniej dekady, niektórzy producenci zaczęli zastępować BPA BPS: bisfenolem S. Ale ten bliski kuzyn BPA może być jeszcze gorszy! Badania nad BPS wykazały, że może mieć on poważne negatywne skutki dla zdrowia człowieka i może być związany z otyłością, wadami rozrodczymi, a nawet rakiem.
Jak powstaje silikon?
Produkcja silikonu zaczyna się od piasku. Dokładniej mówiąc, piasek kwarcowy, który w dużej mierze składa się z dwutlenku krzemu. Często w ogromnych ilościach piasek kwarcowy jest podgrzewany do temperatur sięgających 3000 stopni Fahrenheita, podobnie jak w przypadku produkcji szkła. To podgrzewanie pozostawia czysty krzem, który po ostygnięciu jest mielony na drobny proszek. Proszek krzemowy jest następnie łączony z organicznym związkiem chlorometanem i ponownie podgrzewany, tworząc mieszankę związków.
Odbywa się to za pomocą maszyn, które często nazywane są „mikserami do ciasta” — proces wytwarzania silikonu porównywano do wypieku ciasta lub wyrobu chleba od podstaw. Proces ten jest kontynuowany delikatnym aktem równoważenia destylacji, oddzielania różnych składników mieszanki poprzez podgrzewanie jej w różnych temperaturach. Końcowym rezultatem jest silikon.
Silikon wytrzymuje nacisk
Gorąco? Nie ma problemu. Zimno? Daj spokój! Silikon jest mocny, stworzone do wytrzymywania ekstremalnych temperatur, powyżej 200 stopni Fahrenheita i do około minus 80 stopni Fahrenheita bez ulegania deformacji. Wszystko to bez niebezpiecznego wydzielania gazów lub wypłukiwania niebezpiecznych substancji chemicznych — często występującego problemu, gdy plastik jest poddawany ekstremalnym temperaturom. Być może doświadczyłeś tego, jeśli kiedykolwiek zostawiłeś plastik w gorącym samochodzie; ten ostry zapach, który czujesz, to wydzielanie gazów.
Łatwe do czyszczenia produkty silikonowe, takie jak silikonowe maty do pieczenia, można wkładać z zamrażarki do zmywarki bez obawy o uszkodzenie. Ponadto silikon jest giętki, wystarczająco elastyczny, aby znosić skręcanie, ściskanie, ciągnięcie, upuszczanie, a nawet rozbijanie bez trwałego odkształcania. Dodaj do tego właściwości hipoalergiczne, odporność na plamy i zapachy, a otrzymasz materiał, który jest lepszy od plastiku na wiele różnych sposobów.
Produkty silikonowe są wszędzie wokół nas
Jak używamy silikonu w naszym codziennym życiu? Cóż, to długa lista! Zastosowania silikonu obejmują kleje, smary, uszczelniacze, izolację elektryczną i wiele innych. Ale być może najlepszym zastosowaniem silikonu są silikonowe formy do żywności — bezpieczne do piekarnika, bezpieczne do mikrofalówki, bezpieczne do zamrażarki i wspaniały sposób na formowanie żywności dokładnie według własnych upodobań.
Teraz, gdy rozumiesz prawdziwe znaczenie słowa „bez BPA”, mądrym wyborem jest unikanie Bisfenolu A; BPA najlepiej zostawić w przeszłości. Zamiast tego spójrz w przyszłość silikonu i foremki na żelki.